Τηλέφωνα παραγγελιών: 211 770 7300 (Αστική Χρέωση) - Παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα

Ο εμβολιασμός των κουταβιών.

Ο εμβολιασμός των κουταβιών.

Να σας ζήσει το νέο σας κουτάβι!!! Ο νέος και πιστός σας φίλος θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια και θα σας προσφέρει απεριόριστη αγάπη. Για να μπορέσετε όμως να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια δίπλα σας το νέο σας σκυλάκι θα πρέπει να φροντίσετε να μεγαλώσει σωστά και να είναι υγιές. Το πρώτο λοιπόν που θα πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού του. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μερικές από τις ποιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών.

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν τα εμβόλια ;

Οι λοιμώξεις που απειλούν την ζωή του κουταβιού σας θα μπορούσαν να το επηρεάσουν από την πρώτη ημέρα της ζωής τους αν η φύση δεν φρόντιζε γι αυτό. Μέσω του πρωτογάλατος που λαμβάνουν με τον θηλασμό από την μητέρας τους τα κουτάβια εφοδιάζονται με τα απαραίτητα αντισώματα. Η προστασία που παρέχει το πρωτόγαλα εκτείνεται μέχρι τις 50-60 πρώτες ημέρες της ζωής τους. Από εκεί και πέρα την προστασία αυτή θα πρέπει να την παρέχει ο ιδιοκτήτης του κουταβιού μέσω των εμβολίων.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από το περιβάλλον όπου θα κατοικεί το κουτάβι. Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε ένα σχήμα εμβολιασμού.

α) Αποπαρασίτωση στις 22-30 ημέρες. (φάρμακο κατά των παρασίτων του εντέρου)
β) 35-40 ημερών: 1ος εμβολιασμός με εμβόλιο "Puppy". Τα εμβόλια puppy (πάπι) είναι ειδικά εμβόλια επεξεργασμένα έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τα μητρικά αντισώματα των κουταβιών και περιέχουν αντισώματα κατά του ιού Pavvo (γαστρεντερίτιδα) και του ιού Corre (μόρβα).
γ) 60-65 ημερών: 2ος εμβολιασμός (με "πενταπλό" εμβόλιο). Το "πενταπλό" είναι ένα εμβόλιο που ανοσοποιεί το σκύλο έναντι της ιογενούς γαστρεντερίτιδας από Pavvo-ιο, της νόσου του Corre (μόρβα), της λοιμώδους ηπατίτιδας (CAV 2), της λεπτοσπείρωσης από Lept Canicola και της λεπτοσπείρωσης από Lept Iderohaencoragcap.
δ) 90-95 ημερών: 3ος εμβολιασμός (πάλι με "πενταπλό" εμβόλιο).
ε) 120-125 ημερών: 4ος εμβολιασμός.

Σημείωση : Το κουτάβι πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο πριν από κάθε εμβολιασμό. Εάν δεν είναι υγιή τότε δεν πρέπει να ακολουθήσει ο εμβολιασμός.
Συμβουλή: Μην βγάζετε βόλτα το κουτάβι σας προτού ολοκληρωθεί το παραπάνω σχήμα εμβολιασμού. Προσπαθήστε να μην έρθει σε επαφή το κουτάβι σας με άλλα ζώα ειδικά αν δεν είναι εμβολιασμένα. Ακόμα και στον προθάλαμο του κτηνιατρείου κρατήστε το κουτάβι στην αγκαλιά σας. Τα σκυλιά πρέπει να εμβολιάζονται μια φορά το χρόνο. Θυμηθείτε να μην κάνετε μπάνιο το σκυλάκι σας για 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Μπορούν τα εμβόλια να βλάψουν το κουτάβι μου;

Τα εμβόλια κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό στην υγεία του κουταβιού μας. Τα αντισώματα όπου δημιουργούν  προστατεύουν το κουτάβι μας και πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπου θα μας υποδείξει ο κτηνίατρος. Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν κάποιες μορφές αλλεργικής αντίδρασης στον οργανισμό του κουταβιού. Η αντίδραση αυτή μπορεί να εμφανιστεί με 3 διαφορετικούς τύπους.

  • ·Απλή αντίδραση. Η αντίδραση αυτή μπορεί να οφείλεται είτε σε στρες του κουταβιού είτε στο εμβόλιο. Μερικοί σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο στο σημείο όπου έχει γίνει η ένεση , ελαφρύ πυρετό ή ανορεξία για φαγητό ή για παιχνίδι. Η αντίδραση αυτή είναι παροδική και διαρκεί περίπου ένα 24ωρο.
  • ·Αλλεργική αντίδραση. Η αντίδραση οφείλεται στο εμβόλιο και είναι σοβαρή.  Παρόλα αυτά είναι πολύ σπάνια χάρη στις νέες γενιές εμβολίων. Τα συμπτώματα της αντίδρασης αυτής είναι κοκκινίλα, πρήξιμο και μπορεί να φτάσει μέχρι το αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του ζώου. Για τον λόγο αυτό είναι φρόνιμο τα εμβόλια να γίνονται από τον κτηνίατρο.
  •  Αυτοάνωση αιμολυτική αναιμία: Η αντίδραση αυτή δεν γνωρίζουμε που οφείλεται αλλά η πιο πιθανή αιτία είναι η υπερδιέγερση του οργανισμού από τον εμβολιασμό με αποτέλεσμα να αρχίσει να καταστρέφει τα ίδια τα αιμοσφαίρια του.

Μπορώ να κάνω μόνος μου τα εμβόλια στο κουτάβι μου;

Πολλοί από εμάς μπορεί να αγοράσουμε τα εμβόλια από κάποιο μαγαζί και να τα κάνουμε μόνοι μας στο κατοικίδιό μας. Είναι όμως σωστό; Απ’ όσα διαβάσαμε παραπάνω πιθανόν η επιλογή αυτή να είναι λάθος. Ας εξηγήσουμε τους λόγους παρακάτω:

  • Το κατοικίδιο πρέπει πάντα να εξετάζεται από τον κτηνίατρο. Σε περίπτωση που δεν είναι υγιές, το εμβόλιο δεν θα πρέπει να γίνει.
  • Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που θα μπορέσει να σώσει το κατοικίδιο μας.
  • Δεν γνωρίζετε τις συνθήκες συντήρησης των εμβολίων από το κατάστημα που τα αγοράσατε.
  • Ίσως κάποια εμβόλια θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση κατά την μεταφορά τους από το κατάστημα στο σπίτι σας.
  • Ο κτηνίατρος μετά από κάθε εμβολιασμό κολλάει τις ετικέτες στο βιβλιάριο και το σφραγίζει. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που επιθυμείτε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ώστε να είναι ξεκάθαρο πως ο σκύλος σας είναι πλήρως εμβολιασμένος και με την πιστοποίηση του κτηνιάτρου.

 

Εμείς σας δώσαμε μερικές συμβουλές για τα εμβόλια του κουταβιού σας που ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες. Εσείς με την σειρά σας επιλέξτε τον κατάλληλο κτηνίατρο για το νέο σας κουτάβι.

.....και να θυμάστε πως με την κατάλληλη διατροφή, την σωστή υγιεινή και τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο το νέο σας κουτάβι θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια.

faq