Τηλέφωνα παραγγελιών: 211 770 7300 (Αστική Χρέωση) - Παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα

Τί είναι το microchip;

Τί είναι το microchip;

Το Microchip είναι μια μικρή κάψουλα σε μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Η κάψουλα περιέχει ένα ηλεκτρονικό υπολογιστικό κύκλωμα που έχει αποθηκευμένο ένα μοναδικό 15ψήφιο αριθμό. Ανάλογα με το πρότυπο ISO που χρησιμοποιεί η εταιρία κατασκευής μπορεί να έχει και κάποια γράμματα τα οποία συχνά φανερώνουν την χώρα προέλευσης. Το microchip εμφυτεύεται από τον κτηνίατρο με ειδική σύριγγα και μοιάζει με τον συνήθη εμβολιασμό. H ηλεκτρονική ταυτότητα τοποθετείται υποδόρια, ανώδυνα και χωρίς αναισθητοποίηση συνήθως αριστερά στον αυχένα του ζώου.

Είναι επώδυνο για τ​ο ζώο μου;

Η διαδικασία είναι ίδια όπως και σε μια απλή ένεση (εμβόλιο, αντιβίωση κτλ). Παρόλο που η εμφύτευση στο ζώο γίνεται με την βοήθεια συσκευής που θυμίζει μεγάλη βελόνα, δεν νιώθει πόνο ούτε αναφέρονται ενοχλήσεις ή παρενέργειες μετά από την τοποθέτηση του. Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη (περίπου 1 λεπτό) και δεν προκαλεί περισσότερη δυσφορία στο ζωάκι σας από ένα απλό εμβόλιο.
Οι μικροσκοπικές κάψουλες είναι κατασκευασμένες από υλικό όπου δεν δημιουργεί οποιαδήποτε αντίδραση στον οργανισμό και εφόσον ο κτηνίατρος ακολουθήσει τις οδηγίες και τους στοιχειώδης κανόνες ασηψίας δεν πρόκειται να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.
Το microchip αφού εμφυτευτεί, παραμένει στο κατοικίδιό σας εφ’ όρου ζωής και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση .

Τι πρέπει να κάνω μετά την τοποθέτηση του microchip στο κατοικίδιό μου;

Με την πρώτη σας επίσκεψη στον κτηνίατρο ο γιατρός θα ελέγξει αν το ζωάκι σας έχει ήδη σημανθεί (φέρει microchip)  με την βοήθεια του ειδικού μηχανήματος scanner που διαθέτει. Σε περίπτωση μη σήμανσης θα σας προτείνει να ακολουθήσετε την διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω.  Προσοχή ! Η ηλεκτρονική σήμανση επιβάλλεται από τον νόμο και υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σκύλων για την σήμανση αυτών.
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του microchip ο γιατρός θα πρέπει να συμπληρώσει  ένα τριπλότυπο που αναφέρει τα στοιχεία του ζώου καθώς και τα δικά σας στοιχεία.  Αυτά  εν συνεχεία καταχωρούνται σε μια βάση δεδομένων η οποία ανήκει πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( ενώ μέχρι πρότινος την ευθύνη είχε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος - ΠΚΣ). Στην πραγματικότητα γίνεται μια “σύνδεση”  των στοιχείων του ζώου και των στοιχείων του ιδιοκτήτη.
Η διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων ολοκληρώνεται μετά από 15-20 ημέρες. Παρόλα αυτά θα ήταν φρόνιμο να επιβεβαιώσετε  προσωπικά  αν έχει γίνει η καταχώριση με ένα τηλέφωνο στον ΠΚΣ. ( Τηλ. : 210- 5202901 και 210- 5226769 )  
Ως ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεριμνάτε να ενημερώνετε τον κτηνίατρό σας για κάθε αλλαγή των στοιχείων σας, όπως αλλαγή διεύθυνσης, τηλεφώνου, ιδιοκτήτη κλπ 

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης του microchip;

Τα οφέλη από την χρήση του microchip είναι πολλαπλά. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από τους ποιο σημαντικούς λόγους που δεν θα πρέπει να παραμελήσετε την τοποθέτηση του στο αγαπημένο σας κατοικίδιο.

•    Σε περίπτωση απώλειας μπορεί να μας ξαναφέρει πίσω το χαμένο ζώο. Σίγουρα δεν αποτελεί εγγύηση διότι το microchip δεν είναι συσκευή εντοπισμού, όμως αυξάνει τις πιθανότητες.
•    Αποτελεί μέθοδο αποτροπής της κλοπής, καθώς ο κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος σε κάθε επίσκεψη να ελέγχει την “ταυτότητα” του ζώου και να επαληθεύει  τον ιδιοκτήτη του.
•    Είναι υποχρεωτικό για όλα τα ζώα που ταξιδεύουν με αεροπλάνο να φέρουν chip και να είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Πόσο κοστίζει η διαδικασία τοποθέτησης του microchip;

Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το κατοικίδιό μου που έχει microchip;Οι τιμές ποικίλουν , όμως η μέση τιμή είναι περίπου 40-45 ευρώ. Αυτό το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με το ψυχολογικό κόστος που θα σας προκαλέσει η απώλεια του ζώου σας.

Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το κατοικίδιό μου που έχει microchip;

•    Δηλώνουμε την απώλεια στο Αστυνομικό τμήμα όπου χάθηκε το κατοικίδιο.
•    Επισκεπτόμαστε  άμεσα τον κτηνίατρο  ώστε να ενημερώσει την τράπεζα δεδομένων και επιπρόσθετα μπορούμε να επικοινωνήσουμε και εμείς με τον ΠΚΣ ( Τηλ. : 210- 5202901 και 210- 5226769 )  δηλώνοντας τον αριθμό του microchip καθώς και άλλες πληροφορίες όπως ράτσα, φύλλο κλπ.
•    Μπορούμε να ελέγξουμε την ιστοσελίδα του ΠΚΣ όπου αναφέρονται όλες οι απώλειες και οι ευρέσεις που έχουν δηλωθεί.
•    Απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που χάθηκε το κατοικίδιο και ασχολείται με τα αδέσποτα.
•    Βάλτε αφίσες με την φωτογραφία του κατοικίδιου , το όνομά του και τα στοιχεία επικοινωνίας σας  σε κολώνες και κοντά σε κάδους απορριμμάτων  μιας και είναι πολύ πιθανόν να τους επισκεφθεί για να φάει .
•    Μοιράστε επίσης αφίσες σε κτηνιατρεία και pet-shop της περιοχής που εξαφανίστηκε αλλά και σε γειτονικές περιοχές.
•    Βάλτε αγγελίες με την εξαφάνιση στο internet ( σε φιλοζωικές ομάδες στο Facebook , forums για κατοικίδια κλπ ) 


Προσοχή!  Δεν δημοσιεύουμε τον αριθμό του microchip παρά μόνο τον δηλώνουμε σε περίπτωση απώλειας του κατοικίδιου  στον κτηνίατρο , το Αστυνομικό Τμήμα και τον ΠΚΣ.

Τι πρέπει να κάνω αν βρω ένα κατοικίδιό;

•    Δηλώνουμε την εύρεση  στο Αστυνομικό τμήμα  της περιοχής για να επικυρώσουμε την θέση μας πως δεν έχουμε κλέψει το κατοικίδιο.
•    Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για να ελέγξει εάν το ζώο φέρει microchip αλλά και να εξετάσει την υγεία του.
•    Δηλώνουμε την εύρεση του ζώου στον ΠΚΣ. ( Τηλ. : 210- 5202901 και 210- 5226769 )
•    Δηλώνουμε την εύρεση του ζώου στην φιλοζωική και ζητάμε την βοήθειά τους.
•    Σε περίπτωση που εμφανιστεί ο “υποψήφιος ιδιοκτήτης” φροντίζουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ζώο ανήκει σε αυτόν κάνοντάς του κάποιες ερωτήσεις για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου.


Η τοποθέτηση του microchip έγινε υποχρεωτική με τον νόμο 3170/2003  και πλέον με τον νόμο 4039/2012 είναι υποχρεωτική για σκύλους και γάτες.

faq